NK ZELINA

Plenum HNL3: Sačuvati zapadnu ligu

15.07.2011.

Gotovo konzensusom su klubovi treće zapadne lige, koji su 11. plenarnu sjednicu održali u Svetom Ivanu Zelini, podržali inicijativu da se u reorganizacijama natjecanja,  ova liga ne dijeli na dvije, središnju i zapadnu. Iako je imicijativa o podjeli na "kontinentalnu" i "jadransku" ligu došla sa zapada zemlje, u Zelini je velika većina klubova iskazala želju da najkvalitetnija treća liga ne trpi velike promjene, odnosno da se eventualno razmatra o smanjenju broja klubova na šesnaest. Dok su neki mišljenja da bi se uvođenjem pet trećih liga osnažile županijske lige, većina smatra suprotno, da bi se razbijanjem zapadne lige upravo oslabio treći rang Hrvatskog nogometa, a ovde okupljeni dobri klubovi razvodnili u nekim novim lokalnim okvirima, bez obzira na kvalitetu ostalih trećih liga. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić podržao je razmišljanja sudionika plenuma, smatravši da bi ovakvu ligu trebalo sačuvati, jer je u svim segmentima uzorita i po kvaliteti klubova i po organizaciji, a u najvećem dijelu po nogometu, koji u ovakvoj ligi dolazi do kvalitativnog izražaja, a potvrđuje to i velika gledanost u odnosu na ostale lige istog ranga.
-Čestitam Vam na kvaliteti i vrlo dobroj organizaciji prvenstva, što je svakako dobar put ka budućem obveznom lincenciranju i u ovom rangu. Znajući da je 18% hrvatske mladeži osnovnog i srednjeg školstva kroz klubove uključeno u nogomet i da se godišnje odigra preko 3000 utakmica, treba stremiti dobroj organizaciji rada sa školama nogometa, a u vašoj ligi vidljiv je napredak i želja za za što većom kvalitetom, što natjecanje čini zanimljivim i atraktivnim - poručio je Srebrić zapadnim trećeligašima.
Obzirom na smanjenje prvoligaškog društva na deset, druge lige na deset do šesnaest klubova, u pet trećih liga igrale bi se kvalifikacije za ulazak u viši rang, a kako je naglasio i domaćin plenuma, predsjednik NK Zelina Vlado Žigrović, prvaci u ligama svojim su osvajanjem prvenstava zaslužili korak više, a ne kvalifikacije. Naglasio je i afirmativnost sadašnje lige za igrače, jer razvodnjavanjem liga razvodnila bi se i kvaliteta i igrača i igre.
I izvješća povjerenika lige Zdenka Živčića, povjerenika za suđenje Ivana Peraića ( koji iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati sjednici), te disciplinskog suca Marijana Klepe, govore u prilog nastojanjima klubova o očuvanje sadašnje lige, jer prošla je sezona ocijenjena vrlo uspješnom u svim segmentima, od organizacije i provedbe, do suđenja i daleko manjih problema u odnosu na prijašnje godine.
-Od 2006, od kada ova liga egzistira, iz sezone u sezonu bilježimo sve manje problema, sve manje primjedbi, a sve više pohvala i pomaka u kvaliteti, tako da se slažem s glavnim tajnikom Srebrićem, da je ova liga uzorita i kao povjereniku mi je to izuzetno drago i stimulativno - naglasio je povjerenik lige Živčić, zadovoljan  što je rasprava po izvješćima za minulu sezonu bila kratka i pozitivno obojena. Klubovi su na kazne potrošili upola manje novaca no sezonu prije, što je potvrda o kvalitetnom i atraktivnom nogometu bez grubosti, kojeg je prihvatila većina klubova lige. Dodatno smanjenje u ionako tankim proračunima klubova bit će i niže takse sudaca, koje se primjenjuju od slijedeće sezone, što će ipak imati utjecaja na klupske blagajne, a delegiranje sudaca, koji ne moraju daleko putovati na prvenstvene utakmice, čime smanjuju putne troškove, već se minule sezone pokazao kao dobar potez, jer smanjeni su troškovi, a suđenje podignuto na kvalitativnu stepenicu više.
Trećeligaško zapadno društvo napustili su Radnik Legea (prvak), te Medulin 1921, Rudar i Moslavina, a novaci u ligi su NK Buje i NK Vinodol s riječkog, te NK Stupnik i NK Dubrava sa zagrebačkog područja. Bergerovim žrijebom određeni su parovi prvenstvene sezone 2011/12, pa će tako Zelina ponovo u sezonu krenuti na svom stadionu protiv Krka, Buje će debitirati doma protiv Jadrana, Stupnik pak u Vrbovcu, Vinodol u Dugom Selu, a Dubrava u senju protiv Nehaja. Sezona starta 27. kolovoza, jesenski dio završit će 26. studenog, a izuzev tri (13. i 27. rujna, te 18. listopada), ostale će se utakmice igrati subotom. proljetni dio startat će 25. veljače, a među kola bit će na rasporedu za Uskrs (6. i 10. travnja), te 24. travnja i 8. svibnja, da bi prvenstvo svoje posljednje kolo imalo 26. svibnja 2012. godine. Plenarnoj sjednici nazočili su predstavnici 14 klubova, a svoj nedolazak opravdali su Buje, Grobničan, Orijent i Rovinj. Valja svakako napomenuti kako ovu ligu vodi Zagrebački nogometni savez, koji je i protekle sezone po snazi i kvaliteti bio prvi u Hrvatskoj i koji svake sezone ulaže nove napore i ideje ka poboljšanju natjecanja u svim ligama koje vodi, a prioritetno u zapadnoj trećoj, što daje dodatnu težinu na želju klubova da se liga sačuva u najvećoj mogućoj mjeri.

Novosti

22.05.2024.

45 godina Radija Zelina

Sretan rođendan našem Radiju! više...

25.03.2024.

Konačno pobjeda

Gostujuća pobjeda za uspješnije proljeće više...

19.03.2024.

Prvi proljetni bod

Pličanić donio vodstvu, tu smo stali više...

19.03.2024.

Ne ide protiv Segeste

Segesta je ponovo pobijedila s četiri razlike više...

19.03.2024.

Posrtaj u Krapini

Loš proljetni start s porazom od Zagorca više...

Prijatelji kluba