NK ZELINA

Srebrić: Promjene u ligama su neminovne

13.07.2010.

U Sava centru u Sesvetama uz domaćinstvo NK Radnik Legea, održan je u petak 9. srpnja Plenum 3.HNL zapad, na kojemu je analizirana protekla sezona, te objavljen kalendar natjecanja, te parovi jesenskog dijela prvenstva za sezonu 2010/11.
Kao što je poznato, ligu su napustili Gorica i HAŠK, koji su ušli u drugoligaško društvo, te Jedinstvo Omladinac, Maksimir, Špansko i Istra, koji su pali u niži rang natjecanja. Umjesto njih, ligu su popunili  Dugo Selo, Radnik Legea, Moslavina, Segesta, Krk i Opatija.
Povjerenik lige Zdenko Živčić je u svojoj analizi protekle sezone naglasio kvalitetu lige i uspješnu sezonu, mada je i u izvješću i u raspravi na plenumu bilo prigovora i ukazivanja na nedostatke u radu delegata, sudaca, ali i klubova. No, liga koja je sastavljena od sudionika iz čak osam županija, najjača je treća liga, te je vidljiv pomak, koji je uočljiv nakon svake sezone. Predstavnici klubova ukazali su i na mogućnosti traženja rješenja, kako bi se u ovim gospodarski teškim vremenima, natjecanja pojevtinila i omogućila klubovima da lakše dišu u financijskim vodama, pa je bilo prijedloga da se ukine obveza snimanja utakmica, te pokuša odrediti delegiranja sudaca i delegata iz bližih sredina domaćinu utakmice, kako bi se smanjili i nemali putni troškovi, koje u cijelosti pokrivaju klubovi. Postoji bojazan da bi upravo zbog financijskoe situacije, ali i strožeg licenciranja i prekrojavanja liga, neki klubovi mogli u dogledno vrijeme odustati od natjecanja. S takvim razmišljanjima, pitanja su bila usmjerena i ka generalnom tajniku HNS-a Zorislavu Srebriću
-Prije svega, želim čestitati klubovima na uspješnom natjecanju unatoč teškoj krizi u Hrvatskoj, a samim time i sve težim financiranjem klubova. I HNS ozbiljno razmišlja i traži rješenja kako pojevtiniti natjecanja i tako omogućiti svima da lakše funkcioniraju, a modeli se traže za sve rangove, od prve lige na niže. Nemam ništa protiv da primjerice ukinete snimanja utakmica, jer to bi bila jedna od ušteda svakog kluba, no tada morate imati puno više povjerenja međusobno i osloniti se na analize sudaca i delegata, a isto tako u traženju ostalih načina pojevtinjenja natjecanja treba paziti na regularnost i ocijeniti koliko koja ušteda donosi korsiti, a koliko može naštetiti. Proširenje sustava na pet trećih liga jest šteta, ali izgleda da je to neminovno i da će sustavno od promjene broja u prvoj ligi i sve lige ispod morati pretrpjeti određene, ponegdje i velike promjene.
Srebrić se i ovoga puta osvrnuo na aferu Offside, naglasivši klađenje karcinomom našeg sustava, te pozvao klubove da sami kontroliraju i suzbijaju te kriminalne pokušaje pojedinaca. Kazne će, upozorava generalni tajnik, biti drastične, od doživotne zabrane igranja, do pada klubova u najniži rang natjecanja. Utjehu je tajnik podario u konstataciji da se nogomet igra istim tempom bez obzira na krize, afere, broj liga i klubova u njima, da se svakog vikenda odigra preko 3000 službenih utakmica, da 19% školskog uzrasta aktivno igra nogomet, koji je broj jedan u Hrvatskoj i koji je pronio Hrvatsku u čitavom svijetu.

Novosti

25.03.2024.

Konačno pobjeda

Gostujuća pobjeda za uspješnije proljeće više...

19.03.2024.

Prvi proljetni bod

Pličanić donio vodstvu, tu smo stali više...

19.03.2024.

Ne ide protiv Segeste

Segesta je ponovo pobijedila s četiri razlike više...

19.03.2024.

Posrtaj u Krapini

Loš proljetni start s porazom od Zagorca više...

26.12.2023.

Sretan Božić

Sretni Vam blagdani više...

Prijatelji kluba